preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Pogledaj školski list
 
 
Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

Upisi u srednju školu

U priloženim dokumentima možete pročitati kriterije za upis te popis predmeta posebno važnih za upis u srednju školu.

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

DOKUMENTI

 

BRŽE DO ZNANJA

 

POSEBNA DJECA


 

GOVORIMO BOLJE

 

VIŠE ZA UČITELJE

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2014.

Ukupno: 159394
Ovaj tjedan: 171
Danas: 171
Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

Novosti
ZAPOČINJE NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU
Marinko Plazibat / datum: 15. 1. 2021. 13:18

Dragi učenici i učenice, poštovani roditelji,

nastava u našoj školi nastavlja se 18. siječnja 2021. Učenici razredne nastave, od prvoga do četvrtoga razreda, nastavu pohađaju u školi prema dosadašnjem rasporedu, od 8 do 12,30 sati. Produženi boravak imaju nakon nastave po uobičajenom rasporedu. Dok se ne promijeni odluka te dok učenici viših razreda ne krenu na nastavu u školi, učenici nižih razreda školu će pohađati prijepodne.

PREDMETNA NASTAVA – RASPORED

Učenici predmetne nastave, od petoga do osmoga razreda, od 18. siječnja 2021. imaju nastavu na daljinu (online) prema dosadašnjemu prijepodnevnom rasporedu nastavnih predmeta i nastavnih sati, ali od 8 sati:

  1. 8 - 8,40 h
  2. 8,45 - 9,25 h
  3. 9,30 - 10,10 h

Veliki odmor - 10 min

  1. 10,20 – 11,00 h
  2. 11,05 – 11,45 h
  3. 11,50 – 12,30 h

U zadano vrijeme, prema predviđenome rasporedu za pojedini razredni odjel, učitelji će biti prisutni u virtualnim učionicama i zadavati zadatke, odgovarati na učenička pitanja i pojašnjavati gradivo i, kad je to dogovoreno, s učenicima održavati videosate. Po potrebi, postoji mogućnost promjena u rasporedu, o čemu će učenici biti unaprijed obaviješteni.

KOMUNIKACIJA I PRISUTNOST NASTAVI

Učenici su dužni prisustvovati nastavi svaki dan i svaki sat. Ako se održava videosat, učenici su dužni uključiti kameru. Ako se ne održava videosat, moraju se javiti učitelju/učiteljici s pozdravom i porukom da su prisutni. Komunikacija se odvija na standardnom hrvatskom jeziku (poštujući standardni rječnik, pravopis i gramatiku), primjereno službenoj javnoj komunikaciji, odnosno kao kad se nalazimo u školi.

 Učenici koji ne budu prisutni na nastavi bit će upisani kao i na redovitoj nastavi u školi te im roditelji moraju opravdati izostanak. Učeničko znanje i njihovi uradci bit će vrednovani prema pravilniku i kriterijima ocjenjivanja.

Igor Kopić, ravnatelj OŠ „Retfala“


[OPŠIRNIJE]IZABRANA UČITELJICA GEOGRAFIJE
Marinko Plazibat / datum: 11. 1. 2021. 18:24
Republika Hrvatska
Osnovna škola Retfala
Osijek, Kapelska 51a
tel/fax:031/378-011.378-012
E-mail:ured@os-retfala-os.skole.hr
 
KLASA:112-07/21-05/1
URBROJ:2158-23-21-01
Osijek, 11.01.2021.

OBAVIJEST O IZBORU KANDIDATA

Obavještavam kandidate koji su dostavili prijave na natječaj za radno mjesto učitelja/učiteljice Geografije, 1 izvršitelj, nepuno (4 sata tjedno), neodređeno radno vrijeme,  koji je objavljen na mrežnoj stranici i oglasnoj ploči Osnovne škole „Retfala“, Osijek i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dana  10.12.2020. godine da je na temelju Izvješća Povjerenstva za vrednovanje kandidata po provedenom postupku ravnatelj Škole, uz prethodnu suglasnost Školskog odbora od 07.01.2021.godine, donio 


[OPŠIRNIJE]Međunarodno natjecanje Dabar IMAMO 15 IZVRSNIH!
Marinko Plazibat / datum: 5. 1. 2021. 14:54

Po drugi je put u našoj školi, od 9. do 13. studenoga 2020., održano međunarodno natjecanje računalnog mišljenja i informatike Dabar. Natjecanje je pobudilo veliko zanimanje te je veliki broj naših učenika pristupio natjecanju. Rješavali su 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Po njihovim riječima, neki su zadaci bili dosta lagani, a drugi su pak  iziskivali dosta razmišljanja, kombiniranja i logičnog razmišljanja. No svi su se učenici dobro zabavili i prihvatili izazov koji im je bio postavljen.

Profesorice Ivana Matišić i Dajana Lukić te učiteljica Vlatka Vukić pobrinule su se da  priprema i provedba ovoga natjecanja  bude u skladu sa svim zahtjevima organizatora, ali i važećim epidemiološkim  mjerama,  te su tijekom cijeloga razdoblja stalno pružale svu potrebnu tehničku podršku.

Od velikog broja natjecatelja iz cijele zemlje 15 učenika naše škole ostvarilo je izvrstan rezultat te se plasiralo među 10 %  najboljih u  Hrvatskoj. To su, po kategorijama u kojima su sudjelovali:


[OPŠIRNIJE]Državna natjecanja GRETA I MATEJ MEĐU NAJBOLJIMA
Marinko Plazibat / datum: 24. 12. 2020. 10:00
Sva županijska i državna natjecanja i smotre u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i MZO koja prošle, 2019./2020. školske godine nisu mogla biti održana, održana su ove jeseni. OŠ "Retfala imala je na najvišoj razini dva predstavnika - Gretu Klanac i Mateja Potkovca.
Greta je sudjelovala na njih dva - na državnom Natjecanju iz hrvatskoga jezika, u kategoriji osmih razreda, te na državnoj Smotri LiDraNo, u kategoriji literarnih radova. Matej je sudjelovao na državnom Natjecanju mladih tehničara, u kategoriji Automatika, i osvojio peto mjesto. (Suorganizator je ovoga natjecanja i Hrvatska zajednica tehničke kulture.)
Matejev je mentor učitelj Aleksandar Bojanc-Štembergar, a Gretin učitelj Marinko Plazibat.
Agencija je objavila vremenik natjecanja za ovu školsku godinu, a osmaš Matej (8.a) i sad već gimnazijalka Greta imaju mogućnost nastaviti postizati odlične rezultate.

 


[OPŠIRNIJE]Natječaj "Postani umjetnik Dunava" HANA KOVAČEVIĆ NAJBOLJA U HRVATSKOJ
Marinko Plazibat / datum: 30. 11. 2020. 18:19
   Na državnom natječaju "Postani umjetnik Dunava", u kategoriji "karta", učenica 8.a razreda OŠ "Retfala" Hana Kovačević osvojila je prvu nagradu. Prvi je ovo put da naši učenici, pod mentorstvom učitelja Mirka Andrića, sudjeluje na ovome natječaju, a osim Hane prijavili su se i učenici Marko Matičić i Roko Šustek iz 8.b razreda. Svi su izrađivali svoju kartu prostora uz Dravu s vlastito osmišljenim znakovima i pričom te točnim podacima o usmjerenju i mjerilu karte.
    Državni pobjednici natječu se sada s pobjednicima iz 15 europskih država koje pripadaju slivu Dunava. Rezultate s te razine očekujemo uskoro.
 
    U nastavku možete pročitati cjelovito priopćenje koje smo dobili iz Udruge Zeleni Osijek, organizatora natjecanja za RH, a prilažemo i nagrađenu Haninu kartu.
 

[OPŠIRNIJE]VIDEOPRIREDBA POSVEĆENA ŽRTVI VUKOVARA
Marinko Plazibat / datum: 20. 11. 2020. 17:42

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara naši su učenici, zajedno s nekoliko svojih učiteljica, napravili prigodnu "videopriredbu". Njihov uradak možete pogledati na poveznici

https://www.youtube.com/watch?v=v9rqy7Ltaf8&feature=youtu.be


[OPŠIRNIJE]Dani Erasmusa 2020.
Marinko Plazibat / datum: 23. 10. 2020. 14:34

U cijeloj Europi i šire 15., 16. i 17. listopada 2020. godine obilježavaju se 4. Dani Erasmusa. Prilika je to da organizacije (većinom škole) pokažu svoje primjere rada, osvrnu se na proteklo razdoblje i aktiviraju suradnju s partnerima.

Unatoč specifičnim uvjetima ove godine, velik je broj primjera kako su škole obilježile ove dane o čemu saznati više možete na eTwinning stranicama te na stranicama Dana Erasmusa:


[OPŠIRNIJE]OŠ „Retfala“ – eTwinning škola!
Marinko Plazibat / datum: 20. 10. 2020. 17:27

Naša škola dobila je ove godine prestižni certifikat „eTwinning škole“! Rezultat je to dugotrajnog predanog rada velikog broja učitelja Osnovne škole „Retfala“ u programu Erasmus+ s naglaskom na rad u području eTwinninga.

O čemu je zapravo riječ?

Naša škola dobila je oznaku koja jamči provođenje kvalitetnih projekata i ostalih mnogobrojnih aktivnosti koje omogućava eTwinning program u okviru platforme Erasmus+. Status nije lako dosegnuti što mu daje na težini, ali isto tako i  govori o velikom radu koji mu je prethodio.

A kako je sve krenulo?


[OPŠIRNIJE]Novi Erasmus+ kutak „MAJSTORI“ DOBILI OZBILJNE PONUDE
Marinko Plazibat / datum: 20. 10. 2020. 13:57

Zbog nove prostorne organizacije škole odlučili smo Erasmus+ kutak premjestiti u nov prostor. Iako malen, prostor je svojim izazovnim položajem i rasporedom tražio nova rješenja za uređenje. Bili su potrebni dodatni radovi uvođenja struje i svjetla te uređenje prostora za sjedenje. Tu je zapravo započeo i najizazovniji, nezanimljiviji i radno najintenzivniji dio.  


[OPŠIRNIJE]ČETIRI TJEDNA EKOLOŠKIH AKTIVNOSTI
Marinko Plazibat / datum: 19. 10. 2020. 16:54

Naša je škola, kao što već znate, uključena u projekt “Eco-Herit@ge Matters”.

U sklopu tog projekta planirane su, tijekom četiri tjedna, različite aktivnosti za projekt “Climate Action Project”.

Učenici 8. razreda, pod vodstvom učiteljica Vlatke Šalić Dujmić i Maje Holoker, snimili su videouradak čija je tema “Kako izgradnja infrastrukture utječe na okoliš?” (How does infrastructure construction affect the environment?).

Možete ga pogledati na poveznici:

https://youtu.be/x1mFlq5fDLA

Učiteljica Verica Jukić sa svojim je učenicima sadila biljke.

Vjeroučiteljica Ljiljana Mandurić s učenicima će istraživati kako infrastruktura utječe na Zemlju, koja su moguća rješenja za klimatske promjene te koji su glavni problemi koji utječu na zaštitu okoliša.

Učitelji Ivana Dolaček i Mirko Andrić s učenicima će u školskom dvorištu posaditi dva stabla kestena, što je i dio akcije koja se provodi na razine cijele Hrvatske – „Posadi drvo, ne budi panj“.

učiteljica Maja Holoker


[OPŠIRNIJE]Dani kruha, dani zahvalnosti Bogu za plodove zemlje
Marinko Plazibat / datum: 19. 10. 2020. 16:19

Imamo li zaista dane u kojima smo zahvalni Bogu za plodove zemlje, za kruh, za sve što nam Bog daruje, za sve što imamo?

Svake godine u našoj školi pokušavamo odgovoriti na to pitanje i prisjeti se svega za što trebamo zahvaljivati, barem jedan dan u godini. U holu škole postavljena je izložba s jesenjim darovima zemlje, koje Bog obilno daruje, te rada ruku čovječjih, ali i podsjetnik da nam Bog daje hranu za vječni život. 


[OPŠIRNIJE]3.a u Međunarodnom eTwinning projektu POGLED U BOJE GODIŠNJEG DOBA
Marinko Plazibat / datum: 2. 10. 2020. 20:52

Pogled u boje godišnjeg doba novi je projekt na eTwinning platformi čije su autorice učiteljice Verica Jukić iz Osnovne škole “Retfala” iz Osijeka (3.a) i Andreja Zelić  iz Osnovne škole Tenje (2.a).Ciljna skupina učenika je 6. - 14. godine.

U projektu trenutačno sudjeluje 45 projektnih partnera europskih zemalja. Cilj projekta je proširiti znanja učenika o važnosti promjena koje se događaju u prirodi s biljkama, životinjama i ljudima tijekom izmjene četiri godišnja doba i osnažiti primjenu korištenja IKT-a u nastavi.

(Pritisni Opširnije.)


[OPŠIRNIJE]U PONEDJELJAK ZAPOČINJE (NAIZMJENIČNI) SMJENSKI RAD
Marinko Plazibat / datum: 2. 10. 2020. 11:22

Od ponedjeljka, 5.10. 2020. naša škola prelazi na smjenski način rada. Učenici, kao i do sada, ostaju podijeljeni u smjenama na predmetnu i razrednu nastavu .

Sljedeći tjedan u jutarnjoj je smjeni predmetna nastava. Nastava započinje u 7,30 h, a završava u 12 h, U popodnevnoj je smjena razredna nastava. Nastava započinje u 13 h, završava u 17,30 h.

Kada je razredna nastava u jutarnjoj smjeni, nastava započinje u 8 h.

Produženi boravak započinje od 7,30 h i traje do 12,30 h. No ako netko mora dovesti dijete ranije u školu zbog posla, ono može ući u hol i pričekati s tehničkim osobljem dok ne dođe učiteljica iz produženog boravka.

RASPORED SATI  (ponedjeljak, 5.10. 2020.)

Predmetna nastava             Razredna nastava

1. 7,30 – 8,10                        1. 13,00 – 13,40

2. 8,15 -8,55                          2. 13,45 – 14, 25

3. 9,00 – 9,40                         3. 14,30 – 15,10

Veliki odmor - 10 min              Veliki odmor - 10 min

4. 9,50 – 10,30                        4. 15,20 – 16,00

5. 10,35 – 11,15                       5. 16,05 – 16,45

6. 11,20 – 12,00                       6. 16,50 – 17,30


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST RODITELJIMA O POČETKU NASTAVE
Marinko Plazibat / datum: 2. 9. 2020. 21:14
 
Poštovani roditelji,

nova školska godina započinje u ponedjeljak, 7. rujna 2020. U jutarnjoj smjeni, u 8 sati, započinje nastava za drugi, treći i četvrti razred, a nešto kasnije dolaze i prvi razredi - 1.a u 8,30 h, 1.b u 9 h, 1.c u 9,30 h.

Molio bih roditelje učenika 2., 3. i 4. razreda da djecu dovode ili da ona sama u školu dolaze već od 7,20 tako da se ne stvaraju gužve. Djeca će odmah ulaziti u svoje učionice gdje će ih čekati njihovi razrednici. Prvi razredi će dobiti upute od svojih razrednika putem napravljenih Viber grupa.

Nakon završetka nastave djeca idu svojim kućama bez zadržavanja oko škole.


[OPŠIRNIJE]ORGANIZACIJA NASTAVE U OŠ „RETFALA“ ZA RAZREDNU I PREDMETNU NASTAVU TE PRODUŽENI BORAVAK
Marinko Plazibat / datum: 28. 8. 2020. 08:46

Dragi učenici, poštovani roditelji,

pred nama je početak nove školske godine i  veliki izazov organizacije nastave za razrednu i predmetnu nastavu prema uputama koje smo dobili od HZJZ-a. Na sjednici Učiteljskoga vijeća razmotrili smo sve mogućnosti i prijedloge kako organizirati nastavu a da se pritom poštuje potrebna distanca i da bude što manje kontakata između učenika i učitelja. Donijeli smo sljedeće odluke:


[OPŠIRNIJE]Usprkos pandemiji održana tradicija osmaša VJEŽBALI SMO, NADALI SE I - OTPLESALI
Marinko Plazibat / datum: 27. 8. 2020. 10:15

Ova nas je godina sve potresla i udaljila od mnogih naših planova i želja. Zbog pandemije koronavirusa u školi su otkazane ili odgođene ekskurzije, izleti, Dan škole. Održavala se online nastava, bili smo zatvoreni u svojim domovima i svaki dan slušali vijesti.

U našoj je školi tradicija da posljednjega dana nastave osmi razredi održe ples na školskome igralištu s početkom u 12 sati. Kako se ništa nije moglo predvidjeti, mogli smo se samo nadati da će se stanje poboljšati te da će se ples ipak održati. Uz pomoć razrednica B. Kovačević, I. Dolaček, I. Palijan, razrednika A. Bojan-Štembergara te ravnatelja Igora Kopića učenici su ples ipak počeli osmišljavati i uvježbavati. Tjedan dana bio je kratak rok za uvježbavanje, ali uz veliki uloženi trud i to se uspjelo stići odraditi na vrijeme.

(Pritisni Opširnije.)


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST O UDŽBENICIMA
Marinko Plazibat / datum: 3. 7. 2020. 11:21

Poštovani roditelji i učenici,

u šk. god. 2020./2021. u osnovnim školama bit će u uporabi više vrsta udžbenika:

- novi udžbenici koje smo izabrali ove godine

- udžbenici koje smo odabrali prošle godine

- udžbenici koje smo odabrali 2014., na početku kurikularne reforme.

                                    


[OPŠIRNIJE]Eva Getoš najbolja je učenica generacije
Marinko Plazibat / datum: 2. 7. 2020. 19:43

Učiteljsko vijeće OŠ "Retfala" tradicionalno bira, među učenicima koji završavaju osmi razred, najbolju učenicu generacije. Ove školske godine to je Eva Getoš, učenica 8.c razreda.

Osim uspješnosti u redovitoj nastavi, kao kriteriji izbora uzimaju se u obzir i uspješno predstavljanje škole na različitim natjecanjima i smotrama, sudjelovanje u projektima i događanjima u školi i (kao naša učenica) izvan škole, poduzetnost i motiviranost za učenje. stvaranje i suradnju i dr.


[OPŠIRNIJE]Prvi u ovom dijelu Hrvatske i u PD „Zanatlija“ položili Malu planinarsku školu
Marinko Plazibat / datum: 30. 6. 2020. 09:49

Učenici OŠ „Retfala“ imali su u školskoj godini 2019./2020. mogućnost postati članovi Mlade planinarske skupine, i članovi PD „Zanatlija“, sekcija „Dumina“, koju vodi vjeroučiteljica Ljiljana Mandurić. Tijekom godine sekciji pristupilo 52 učenika viših razreda te 13 učenika 2.b razreda, pod vodstvom njihove učiteljice Verice Jukić. Trebalo je sudjelovati na 6 izleta, na kojima se svaki puta obrađivalo određeno gradivo iz područja planinarstva, prve pomoći, čvorologije, povijesti planinarstva i sličnog. Svaki je izlet bio i hodalački, i održavao se na drugoj destinaciji.

Predavači u školi bile su službene vodičice Ksenija Vilić i Jela Knežević, uz pomoć „domaćih snaga“, Ivane Dolaček, Stele Zubaj, Ljiljane Mandurić, Verice Jukić, Olivere Meter, i uz budno oko predsjednika društva Vladimira Pavičića. Svi članovi mogli su ići na sve izlete, no uvjet za polaganje ispita bio je najmanje četiri izleta. Od ukupnog broja članova, ispitu je moglo pristupiti njih 40.

(Klikni na Opširnije.)


[OPŠIRNIJE]ISPIS S IZBORNOGA PREDMETA DO 30. LIPNJA
Marinko Plazibat / datum: 23. 6. 2020. 20:51

Obavještavamo roditelje koji svoje dijete žele ispisati s nastave izbornoga predmeta da zahtjev, prema izmijenjenomu zakonu, moraju predati do 30. lipnja 2020. Citiramo:

"Zahtjev za ispis s izbornog predmeta u sljedećoj školskoj godini mora se dostaviti Učiteljskom vijeću nakon završetka nastavne godine, a najkasnije do 30. lipnja tekuće školske godine." (Članak 10. Stavak 5.. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN, br. 68/2018)

Prilažemo i obrazac Zahtjeva za ispis s izbornoga predmeta.


[OPŠIRNIJE]e-Twinneri iz OŠ „Retfala“ ne odustaju ZAVRŠEN PROJEKT O SLOBODNOM VREMENU TINEJDŽERA
Marinko Plazibat / datum: 12. 6. 2020. 10:27

Pred kraj nastavne godine 2019./2020. završen je e-Twinning projekt pod nazivom „European Teenagers and Their Free Time“, započet u prosincu 2019. Osmišljen je u sklopu izvannastavne aktivnosti iz engleskog jezika za osme razrede „Project English“ koju U OŠ "Retfala" vodi učiteljica engleskog i njemačkog jezika Ivana Palijan.

Cilj je projekta bio istražiti na koji način teenageri diljem Europe provode svoje slobodno vrijeme. Suradničkim radom učenici su izradili anketu o načinu provođenja slobodnog vremena te analizirali rezultate u obliku izvješća koja su objedinjena u zajedničkoj e-knjizi, krajnjem produktu projekta. Osim toga, učenici su međusobno komunicirali putem foruma i „live chat“ razgovora unutar “twinspace“ stranice projekta. Neki od njih snimili su i videozapise o svojim najdražim okupljalištima te o tome kako provode slobodno vrijeme za vrijeme pandemije koronavirusa.

 Iako je projekt započelo ukupno 13 partnera iz Albanije, Francuske (2), Grčke (2), Italije (2), Slovačke, Španjolske i Turske (3), neki su od njih odustali zbog otežanih uvjeta rada tijekom pandemije koronavirusa. No partneri iz Francuske, Grčke, Italije, Španjolske te Hrvatske (preciznije, naše škole) kao osnivača nastavili su projekt i za vrijeme nastave na daljinu. Karla Kralj, Lara Ivačić, Matej Andrić, Katarina Galinec, Sara Vuletić, Tena Opačak, Tara Moržan, Barbara Radić, Lana Ćavar, Iva Ledenčan i Dijana Zrinić učenici su bez kojih se ovaj projekt ne bi mogao nastaviti i dovršiti. Svojim zalaganjem na projektu uvelike su opravdali oznaku eTwinning škole koju je naša škola dobila u ožujku ove godine.

Ivana Palijan, voditeljica projekta


[OPŠIRNIJE]7. a PROTIV KORONAVIRUSA
Marinko Plazibat / datum: 22. 4. 2020. 10:36

Kao svoj doprinos borbi protiv koronavirusa, na prijedlog i uz pomoć razrednice Ivone Ferić, učenici 7.a OŠ "Retfala", Osijek izradili su kreativan digitalni poster. Odlučili su se svoje poruke, uz poneki crtež, napisati na balonima različitih boja i oblika kao njihovim podlogama.

Razrednicu osobito zadovoljnom, zahvalnom i, kako kaže, ponosnom čini činjenica da su u tome, uz sve sadašnje obaveze, sudjelovali skoro svi učenici. Ipak, osobito bi istaknula učenike Ivana Stranjka, koji je samostalno pronašao digitalni alat i u njemu oblikovao poster, te Filipa Salaia, koji je samoinicijativno napisao svoju pjesmu  „Slavonija u mom srcu“, također posvećenu borbi protiv koronevirusa.

Poster može pogledati u prilogu. (Pritisni Oplširnije.)


[OPŠIRNIJE]Vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu
Marinko Plazibat / datum: 6. 4. 2020. 11:37

U privitku su Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu za učitelje, nastavnike i profesoreali dijelom i za roditelje/staratelje i učenike.


[OPŠIRNIJE]Upute za rad u Virtualnim učionicama OŠ "Retfala", Osijek
Marinko Plazibat / datum: 14. 3. 2020. 23:32

U priloženim dokumentima nalaze se upute za rad u Virtualnim učionicama OŠ Retfala - na Loomenu i u Teamsu.

Pritisnite Opširnije i preuzmite ih.

 


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava - Retfalčani Retfalom
Marinko Plazibat / datum: 12. 3. 2020. 12:11

Dana 6.3.2020. krenuli smo na terensku nastavu po gradskoj četvrti „Retfala“. Kišovito i tmurno vrijeme nije uništilo našu dobru energiju i dobru volju za naučiti nešto novo. Povjesničari šestih razreda krenuli su u potragu za novim informacijama.

Naučili smo mnogo toga – na mjestu današnje Retfale bilo je srednjovjekovno selo Petrus, a nakon odlaska Osmanlija 1687. godine počinje osnivanje naselja Rẻtfala (u prijevodu s mađarskog – Selo u ritu). Doznali smo  što je Mitnica, koja se nalazi preko puta dvorca Pejačević – služila je za naplatu pristojbi od seljaka koji su donosili svoje proizvode za prodaju na tržnici.


[OPŠIRNIJE]Planinarska škola se nastavlja OTKIVAJU NOVA BLAGA
Marinko Plazibat / datum: 8. 3. 2020. 18:40

Učenici Osnovne škole „Retfala“ od petog do osmog razreda, polaznici male planinarske škole „Dumina“,  odlučili su si uljepšati završetak ovogodišnje veljače odlaskom na cjelodnevni izlet. U osam sati sjedili su nestrpljivo u busu ne znajući što ih sve čeka u obilasku Dilj gore.

Kao i inače, izlet je obilježen prvim stajanjem u Našicama na topao burek. Veseli i siti naši su učenici i učitelji, zajedno s učenicima i učiteljima iz još dviju škola, najprije u Brodskom Drenovcu obišli crkvu svetog Dimitrija, poznatu po ornamentima iz 12. st., te rodnu kuću hrvatskog liječnika Andrije Štampara.


[OPŠIRNIJE]Odluka o korištenju kolnog ulaza u školsko dvorište
Marinko Plazibat / datum: 29. 2. 2020. 09:20
Republika Hrvatska
Županija osječko-baranjska
Osnovna škola Retfala
Osijek, Kapelska 51a
e-mail:ured@os-retfala-os.skole.hr
tel/fax:378-011,378-012
KLASA:003-01/20-01/2
URBROJ:2158-23-20-01
 
Osijek, 25. 2. 2020.
 
Na temelju članka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ((NN 87/08., 86/09., 92/10., 105/10.-ispr., 90/11., 16/12. , 86/12., 126/12., 94/13., 136/14., 152/14., 7/17., 68/18., 98/19.) , članka   107. Statuta Osnovne škole Retfala, Osijek i članka 64. Kućnog reda Osnovne škole Retfala, Osijek, ravnatelj Igor Kopić, prof., donosi
 
                                               O D L U K U
                        o korištenju kolnog ulaza u školsko dvorište
 
                                                          1.
Isključivo radnici Škole, invalidi i dostavna vozila mogu ulaziti automobilom u školsko dvorište kroz kapiju u Marjanskoj ulici.
 
                                                           2.
Roditelji/skrbnici koji automobilom dovoze djecu u Školu obvezni su djecu ostaviti na ulazu u školsko dvorište u Marjanskoj ili Kapelskoj ulici.
 
                                                           3.
Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se na oglasnoj ploči Škole, mrežnoj stranici Škole i na ulazu u Školu.    
 
                                               O b r a z l o ž e n j e
Neposrednim uvidom u neprimjereno ponašanje pojedinih roditelja/skrbnika koji, dovozeći svoju djecu u Školu, voze i parkiraju po zelenim površinama, školskom igralištu i prilazima kotlovnici te tako uništavaju školski okoliš  i ne obaziru se na upozorenja, isto kao što i učestalim provozima pored školskog igrališta, dok se na njemu odvija nastava Tjelesne i zdravstvene kulture, povećavaju opasnost od neželjenih događaja, ravnatelj Škole je sukladno svojim ovlastima donio Odluku kao u izreci.
 
POUKA O PRAVNOM SREDSTVU:
Protiv ove Odluke može se podnijeti pisani zahtjev za zaštitu prava Školskom odboru u roku od 15 dana od dana objave.
                                                                                   Ravnatelj:
Igor Kopić, prof.

[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju