preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Pogledaj školski list
 
 
Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

Upisi u srednju školu

U priloženim dokumentima možete pročitati kriterije za upis te popis predmeta posebno važnih za upis u srednju školu.

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

eTwinning - vijesti
OŠ „Retfala“ – eTwinning škola!
Marinko Plazibat / datum: 20. 10. 2020. 17:27

Naša škola dobila je ove godine prestižni certifikat „eTwinning škole“! Rezultat je to dugotrajnog predanog rada velikog broja učitelja Osnovne škole „Retfala“ u programu Erasmus+ s naglaskom na rad u području eTwinninga.

O čemu je zapravo riječ?

Naša škola dobila je oznaku koja jamči provođenje kvalitetnih projekata i ostalih mnogobrojnih aktivnosti koje omogućava eTwinning program u okviru platforme Erasmus+. Status nije lako dosegnuti što mu daje na težini, ali isto tako i  govori o velikom radu koji mu je prethodio.

A kako je sve krenulo?


[OPŠIRNIJE]3.a u Međunarodnom eTwinning projektu POGLED U BOJE GODIŠNJEG DOBA
Marinko Plazibat / datum: 2. 10. 2020. 20:52

Pogled u boje godišnjeg doba novi je projekt na eTwinning platformi čije su autorice učiteljice Verica Jukić iz Osnovne škole “Retfala” iz Osijeka (3.a) i Andreja Zelić  iz Osnovne škole Tenje (2.a).Ciljna skupina učenika je 6. - 14. godine.

U projektu trenutačno sudjeluje 45 projektnih partnera europskih zemalja. Cilj projekta je proširiti znanja učenika o važnosti promjena koje se događaju u prirodi s biljkama, životinjama i ljudima tijekom izmjene četiri godišnja doba i osnažiti primjenu korištenja IKT-a u nastavi.

(Pritisni Opširnije.)


[OPŠIRNIJE]e-Twinneri iz OŠ „Retfala“ ne odustaju ZAVRŠEN PROJEKT O SLOBODNOM VREMENU TINEJDŽERA
Marinko Plazibat / datum: 12. 6. 2020. 10:27

Pred kraj nastavne godine 2019./2020. završen je e-Twinning projekt pod nazivom „European Teenagers and Their Free Time“, započet u prosincu 2019. Osmišljen je u sklopu izvannastavne aktivnosti iz engleskog jezika za osme razrede „Project English“ koju U OŠ "Retfala" vodi učiteljica engleskog i njemačkog jezika Ivana Palijan.

Cilj je projekta bio istražiti na koji način teenageri diljem Europe provode svoje slobodno vrijeme. Suradničkim radom učenici su izradili anketu o načinu provođenja slobodnog vremena te analizirali rezultate u obliku izvješća koja su objedinjena u zajedničkoj e-knjizi, krajnjem produktu projekta. Osim toga, učenici su međusobno komunicirali putem foruma i „live chat“ razgovora unutar “twinspace“ stranice projekta. Neki od njih snimili su i videozapise o svojim najdražim okupljalištima te o tome kako provode slobodno vrijeme za vrijeme pandemije koronavirusa.

 Iako je projekt započelo ukupno 13 partnera iz Albanije, Francuske (2), Grčke (2), Italije (2), Slovačke, Španjolske i Turske (3), neki su od njih odustali zbog otežanih uvjeta rada tijekom pandemije koronavirusa. No partneri iz Francuske, Grčke, Italije, Španjolske te Hrvatske (preciznije, naše škole) kao osnivača nastavili su projekt i za vrijeme nastave na daljinu. Karla Kralj, Lara Ivačić, Matej Andrić, Katarina Galinec, Sara Vuletić, Tena Opačak, Tara Moržan, Barbara Radić, Lana Ćavar, Iva Ledenčan i Dijana Zrinić učenici su bez kojih se ovaj projekt ne bi mogao nastaviti i dovršiti. Svojim zalaganjem na projektu uvelike su opravdali oznaku eTwinning škole koju je naša škola dobila u ožujku ove godine.

Ivana Palijan, voditeljica projekta


[OPŠIRNIJE]RSS


PROJEKTI U TIJEKU
Eksplozija eTwinninga u našoj školi
VELIK BROJ PROJEKATA, VELIK BROJ UKLJUČENIH
 
Da je ovakav bombastičan naslov itekako utemeljen jamči više od 20 uključenih zaposlenika škole te 20 eTwinning projekata koji su u školi pokrenuti u protekle 2 godine. A tu su još i nagrade!
Prvi eTwinning projekti pokrenuti su u našoj školi još 2010. godine. Tada ih je pokrenuo učitelj geografije Mirko Andrić radeći s učenicima projekte koji su povezivali učenje geografije u redovnoj i dodatnoj nastavi u obliku terenske nastave. To je potvrđeno sudjelovanjem u čak 14 eTwinning projekata od kojih učitelj vodi njih šest kao kreator, organizator i voditelj. Ostvarena je suradnja s učiteljima iz većine država članica EU te ponekima i izvan nje, a sudjelovalo je preko 500 učenika Osnovne škole „Retfala“. Uz tri oznake kvalitete na razini Europe (European Quality Label), dokaz uspješne organizacije i vođenja projekata je nagrada COMET za najbolji hrvatski eTwinning projekt iz matematike i/ili prirodnih znanosti u konkurenciji osnovnih i srednjih škola u 2014. godini.
 
ODOBRENI SU NOVI PROJEKTI
 
Od tada se puno toga promijenilo. Posebno je velik zamah broj uključenih u eTwinning projekte doživio odobravanjem prvog Erasmus+ KA1 projekta „Centar izvrsnosti 2019.“. Tada je eTwinning prihvaćen kao osnovna platforma za rad na projektu te je u njega izravno uključeno svih 12 zaposlenika sudionika i sudionica projekta te velik broj učenika i učenica. Tada brojni učitelji i učiteljice izravno otkrivaju brojne prednosti eTwinninga i zajedno surađujući ostvaruju zanimljive i prepoznate projekte.
Jedan od nedavno ostvarenih projekata zauzima posebno mjesto. To je projekt „Science is everywhere!“ koji je pod vodstvom učiteljice prirode, biologije i kemije Ivane Dolaček dobio nacionalnu, ali i europsku oznaku kvalitete.
Tim za projekte to je ponukalo da i u tri novoodobrena Erasmus+ KA1 i KA2 projekta implementira eTwinning kao nosivu platformu za aktivnu provedbu projekata te prostor za osnaživanje i umrežavanja zaposlenika i zaposlenica, kolega partnera i partnerica te učenika i učenica.
 
VELIK BROJ UKLJUČENIH I VELIK BROJ PROJEKATA
 
Na današnji dan u eTwinning zajednicu škole uključeni su: Stela Zubaj, Božana Čičak, Mirko Andrić, Tatjana Mioković, Vlatka Šalić Dujmić, Tomislava Jukić, Gordana Lušić, Marijana Živaljić, Verica Jukić, Igor Kopić. Ružica Jerbić, Ana Mikić, Goran Ledenčan, Mirjana Žnidaršić, Ivana Hengl, Ivana Palijan, Tanja Nemčanin, Monika Mihaljević, Ivana Dolaček, Ljiljana Mandurić, Maja Holoker. Oni su u protekle dvije godine pokrenuli sljedećih 20 projekata: Across The Bible Across The World, Be My Guest, Centar izvrsnosti 2019, Christmas Cards exchange 2018, Christmas cards in mother tongue, CIO-GEO 2019./2020., Eco-Herit@ge Matters, European Teenagers and Their Free Time, Exploring the parks and green areas in your town/city, FAMOUS PEOPLE FROM THE PAST, Folk Fairy Tale Comic, Gimnastika za mozak, Ich und meine kleine Welt., International Book Club, International Women's Day, Lieder für den Deutschunterricht, Re-Ci-Da, Science is everywhere!, The Power of Understanding, “Once upon a time… the game”.
 
PREDSTAVLJANJA I SLJEDEĆI KORACI
 
21.3.2019. u OŠ „Retfala“ povodom Dana darovitih učenika organizirana je i izložba eTwinning projekata, a povodom Erasmus+ dana 10.10.2019. otvoren je i Erasmus+ kutak u našoj školi u kojemu je velik dio posvećen eTwinning projektima. Dodatno 20.11.2019. organiziran je eTwinning događaj „eTwinning zajednica OŠ „Retfala“ koje je u vidu radionice prezentirala najvažnije aspekte eTwinning projekata. Važno je napomenuti kako su na navedenom događaju bili prisutne i učiteljice iz drugih škola.
Sljedeći koraci naše škole u polju eTwinninga su osnaživanje i povećane ETwinning zajednice škole, aktivan rad na Erasmus+ KA i KA2 projektima te dobivanje statusa eTwinning škole na kojem aktivno radimo.
 
 
 
NOVI PROJEKTI
 
 
Tri nova velika Erasmus+ projekta  u našoj školi
 
VELIKI IZAZOV I PRILIKA ZA NAPREDOVANJE
 
            Fantastične vijesti stigle su ovoga ljeta na e-mail adresu naše škole i „Tima za projekte“. Naime, odobrena sam nam tri nova velika Erasmus+ projekta. Riječ je o jednom KA1 i dva KA2 projekta. S obzirom na to da su sve tri projektne prijave koje smo poslali i prihvaćene, velik  je to uspjeh za našu školu koja je još prije 2 godine bila potpuna početnica u ovom programu Europske unije.
            Budući da se dvogodišnji KA1 projekt „Centar izvrsnosti 2019.“ ovog rujna bližio svom kraju, Škola je, na čelu s Timom za projekte, odlučila nastaviti svoj rad na Erasmus+ platformi. I ne samo da smo nastavili rad na KA1 projektima, nego smo se odvažili pronaći partnere za KA2 projekte kako bi i našim učenicima izravno pružili ovo izvanredno iskustvo koje nudi Erasmus+ platforma. Naime, iako su, kako u prošlom tako i u sadašnjem, KA1 projektu učenici bili aktivno uključeni (ponajviše kroz radionice za Darovitu skupinu), oni nisu sudjelovali na mobilnostima, već je to bilo moguće samo učiteljima. U sljedeće dvije godine to će biti omogućeno čak oko 35-orma učenicima naše škole.
 
NASTAVAK RADA S DAROVITIMA
 
            KA1 projekt „Re-Ci-Da“ („Retfala-Centar izvrsnosti-Daroviti“) planiran je kao nastavak nedavno završenog KA1 projekta „Centar izvrsnosti 2019.“ Budući da su provedbom tog projekta uočene dodatne potrebe za rad s darovitima te detektirani određeni nedostatci, dvogodišnji projekt „Re-Ci-Da“ donosi brojne promjene. Najveća među njima je čak trostruko povećanje broja radionica za darovite učenike jer su sada oblikovane čak tri „Darovite skupine“ - darovite skupine učenika 4. razreda, 5. i 6. razreda, te 7. i 8. razreda. Uključen je i mnogo veći broj učenika, a radionice jedanput mjesečno vodit će članovi „Tima za projekte“ i „Tima za darovite“.
U okviru ovog projekta 12 zaposlenika škole pohađat će međunarodne strukturirane tečajeve o radu s darovitim učenicima i naprednim metodama rada koji će se održavati od Grčke i Irske, do Španjolske i Njemačke. Koordinatorica projekta je učiteljica matematike i informatike Monika Mihaljević, a na mobilnostima još sudjeluju: Mirjana Žnidaršić, Sanda Dominković, Ivana Palijan, Ljiljana Mandurić, Ružica Jerbić, Verica Jukić, Ivana Hengl, Ivana Dolaček, Tomislava Jukić, Tanja Nemčanin i Mirko Andrić. U provedbi radionica navedenim učiteljima pridružit će se i učiteljice Ivona Ferić, Božica Kovačević, Danijela Novački, Vlatka Vukić i Lidija Kuštro.
 
EKOLOŠKI IZAZOVI
 
            KA2 projekti trajanja su također dvije godine, a obuhvaćaju i mobilnost učenika. Naša škola priključila se projektima koje vode koordinatori iz Portugala i Rumunjske. U svakoj mobilnosti riječ će biti o 4 učenika i 2 učitelja koji će im biti pratnja tijekom sedmodnevnih putovanja. Trenutno traje složeni kriterijski izbor učenika koji će sudjelovati u projektima. Uključeni učitelji i učenici zajedno će oblikovati „Eko-klub“ kroz koji će projekti dugoročno biti provođeni.
Portugalski koordinatori vode projekt „Eco Herit@ge Matters“ u koji su još uključene škole iz Italije, Grčke i Rumunjske. Cilj projekta je istraživanje, promicanje i prezentacija ekološkog nasljeđa kao važnog dijela nasljeđa Europe te aktivno djelovanje na njegovom korištenju u obrazovne, rekreacijske, poduzetničke i posebno turističke svrhe. Bogat i opsežan projekt koji velikim dijelom predvode izvrsni i nagrađivani učitelji iz navedenih država, obuhvaća gostovanja naših učenika u ožujku 2020. na Siciliji, u svibnju iste godine u zapadnoj Grčkoj, u ožujku 2021. godine u središnjoj Rumunjskoj te u svibnju iste godine u sjevernom Portugalu. Naravno, i mi ćemo dobiti priliku za gostoprimstvo, a to će biti u listopadnu 2020. godine. Koordinator projekta je učitelj geografije Mirko Andrić, a učitelji sudionici su Ivana Dolaček, Vlatka Šalić Dujmić, Ljiljana Mandurić, Verica Jukić, Tomislava Jukić, Maja Holoker, Goran Ledenčan i Marijana Živaljić.
 
UČIMO BOLJE ČITATI
 
Rumunjski koordinatori vode projekt „The Power of Understanding“ u koji su još uključene škole iz Portugala, Španjolske, Litve i Cipra. Cilj projekta je razvoj učeničkih čitalačkih sposobnosti i sposobnosti razumijevanja pročitanog koje su u ovim državama, pa tako i kod nas, dosta slabe s tendencijom dodatnog pogoršanja. Naime, PISA testovi pokazuju problem razumijevanja pročitanog koji posljedično utječu na rezultate u svim ostalim poljima rada i obrazovanja. U okviru ovog projekta bit će testirani svi učenici 6. i 7. razreda naše škole, te će biti odabrani oni koji imaju poteškoće u ovom području, ali i njihovi učenici mentori, koji će zajedno raditi tijekom dvije sljedeće godine.
Projekt obuhvaća gostovanja naših učenika u siječnju 2020. u istočnoj Rumunjskoj, u svibnju 2020. u sjevernoj Španjolskoj, u studenom iste godine na južnom Cipru, u ožujku 2021. godine u južnom Portugalu te u svibnju iste godine u središnjem dijelu Litve. Naravno, i ovoga puta dobit ćemo priliku za gostoprimstvo, a to će biti relativno brzo, u ožujku 2020. godine. Koordinatorica projekta je knjižničarka Ivana Hengl uz pomoć učiteljice Sande Dominković. Ostatak ovog projektnog tima čine pedagoginja Mirjana Žnidaršić, Stela Zubaj, Božana Čičak, Tatjana Mioković, Ivana Palijan, Gordana Lušić, Marinko Plazibat, Tanja Nemčanin i Ružica Jerbić.
 
Velik je ovo izazov za čitavu školu, a ponajprije za njezino vodstvo i Tim za projekte. No, isto tako, ovo je izvanredna prilika za poboljšanje rada škole na brojnim poljima, te otvaranje novih vidika učenicima, učiteljima i lokalnoj zajednici. Čvrsto vjerujemo da Osnovna škola „Retfala“, koja je ovim brojem aktivnih projekata ušla u sam vrh škola u Republici Hrvatskoj, ima sposobnosti i kapacitete, ne samo za provedbu projekata nego i njihovu nadogradnju u budućnosti. 
                                                                        Voditelj Tima za projekte
                                                                                   Mirko Andrić
 
Dani Erasmusa

Obilježeni Dani Erasmusa 2019.

VIŠE OD MILIJUN POVEZANIH KORISNIKA

Od 10.do 12. listopada 2019. diljem Europe proslavljen je Erasmus+ dan. Ta europska obrazovna platforma danas spaja više od milijun (da, dobro ste pročitali:  1 000 000 ) europskih radnika i radnica od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja. Samo na eTwinning platformi registrirano je gotovo dvjesto tisuća škola te je pokrenuto gotovo sto tisuća projekata. Koliko je samo učenika i učenica Europe osjetilo prednosti Erasmusa+ teško je uopće reći, ali zasigurno je riječ o višemilijunskom broju.

Dani Erasmusa su bili prilika svim korisnicima, sudionicima, ustanovama, organizacijama, udrugama, mrežama i inicijativama, ali i široj javnosti saznati o rezultatima mnogobrojnih projekata primjera dobre prakse, informirati se o mogućnostima i nadahnuti za vlastito sudjelovanje u programu. Prvi su put održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za program Erasmus+. Prošle, 2018. godine, tijekom dva dana trajanja ukupno je održano čak 1435 događaja u 39 europskih zemalja.

I naša škola proslavila je Dane Erasmusa 11. listopada 2019. svečanim otvaranjem Erasmus+ kutka. Otvorili su ga učenici i učenice koje sudjeluju u projektu „Re-Ci-Da“ svečanim rezanjem vrpce.

Podsjetimo, Erasmus+ kutak (o kojemu smo već pisali) novijeg je datuma i njegova izrada započela je u drugom polugodištu školske godine 2018. /2019. spontanom inicijativom kada smo uvidjeli da je potrebno još prostora kako bi se u holu škole pokazalo sve što se radi na Erasmus+ platformi.

 

 

Predstavljanje projekata

Nova mjesta predstavljanja projekta

PANO I ERASMUS+ KUTAK ČESTO SU POSJEĆENI

Tijekom trajanja naš je projekta unutar škole predstavljen  na više načina projekt, ali jedan od najvidljivijih su svakako pano i, ove godine postavljeni, "Erasmus+ kutak".

Pano je smješten na izrazito vidljivom mjestu te je obilovao informacijama o projektu i samom projektu Erasmus + te eTwinningu. Informacije su redovito ažurirane pa su učenici i učenice mogli vidjeti raspored radionica, vremenik strukturiranih tečajeva koji učitelji i učiteljice pohađaju itd.

Erasmus+ kutak novijeg je datuma i njegova izrada je započela u drugom polugodištu školske godine 2018. /2019. spontanom inicijativom kada smo uvidjeli da je potrebno još prostora kako bi se u holu škole pokazalo sve što se radi. Kutak je u potpunosti izrađen od rabljenoga namještaja koji je ponovno upotrijebljen, te mu je na taj način potpunosti vraćena namjena. Učenici i učenice su uz pomoć učitelja tapecirali stolice koje su bile namijenjene otpadu.

U Erasmus+ kutku se pomoću QR kodova mogu pronaći informacije općenito o Erasmus+ platformi, eTwinningu te izravno o našem projektu "Centar izvrsnosti 2019." Tu su predstavljeni i eTwinning projekti u kojima je škola sudjelovala za vrijeme trajanje projekta, a svaku državu partnericu predstavlja njezina zastava.

Kutak služi i kao mjesto razmjene knjiga na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku te mjesto na kojem se učenici i učenice te ostali korisnici i korisnice škole mogu odmoriti i prelistati nekadašnje školske časopise.

Već u prvim tjednima kutak je postao mjesto u koje učenici i učenice rado svraćaju. Kutak još nije u potpunosti dovršen, a njegovo svečano otvaranje planirano je za Erasmus+ dane 2019. koji će se održati 10.-12. listopada.

Mirko Andrić, koordinator projekta

 

 

preskoči na navigaciju