preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Produženi boravak

U prilogu možete pogletati što  sve rade djeca u našim produženim boravcima zajedno s njihovim vrijednim učiteljicama.

Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Pogledaj školski list
 
 
Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Povijest škole

KRONOLOGIJA ŠKOLSTVA U RETFALI

DUGA I BOGATA POVIJEST

pripremio: Danijel Jelaš

 

- U drugoj polovici 18. stoljeća spominju se prve škole u Retfali.

- Godine 1812. osnovana je pučka škola. U sljedećemu razdoblju u Njemačkoj Retfali djeluju Dječačka škola i Djevojačka učionica. One se kasnije ujedinjuju u jednu mješovitu koja je dobila novu jednokatnu zgradu u današnjoj Strossmayerovoj 179. U Mađarskoj Retfali sve do potkraj 19. stoljeća postoji Opća pučka škola kada se crkvena općina Mađarske Retfale uspjela izboriti za osnivanje konfesionalne (kalvinske) škole.

- Godine 1932. ukinuta je kalvinska škola te se učenici u upućuju u retfalačku pučku školu.

- Godine 1940. u okviru pučke škole počinje s radom odjel za djecu njemačke nacionalnosti koji je nastavu imao na njemačkom jeziku.

- Nakon Drugoga svjetskoga rata osnovana je II. narodna četverogodišnja škola. Nastava je organizirana za hrvatske odjele u zgradi u Strossmayerovoj ulici te za jedan mađarski odjel u Petöfijevoj, u prostorijama bivše mađarske škole.

- Kada je završena adaptacije stare zgrade retfalačke pučke škole 1957., osnovana je nova osmogodišnja OŠ „Vladimir Nazor“ spajanjem II. četverogodišnje i VII. osmogodišnje škole. Prve šk. g. školu je pohađalo 993 učenika u 27 odjela.

- Budući da se u sljedećemu razdoblju Retfala pojačano širila i naseljavala povećavao se i broj učenika, te je 1967. Retfala dobila još jednu školu, OŠ „Ivan Filipović“.

- Uslijed nove organizacije  škola do tada samostalne  škole „Vladimir Nazor“ Osijek, „Ivan Filipović“ Osijek, „Braća Guštin“ Višnjevac i „25. maj“ Josipovac 1980. udružuju se OŠ „14. travanj“.

- Porast broja učenika ponovno je aktualizirao problem nedostatka prostora. Nova školska zgrada sagrađena je i useljena 1985. te se za potrebe nastave škola „Vladimir Nazor“ koristila i starom i novom zgradom.

- Promjene u društvu početkom devedesetih godina 20. st. odrazile su se i na organizaciju škola pa se 1991. OŠ „Vladimir Nazor“ osamostaljuje i mijenja naziv u OŠ „Retfala“.

- U vrijeme Domovinskog rata nastavu nije bilo moguće održavati u Osijeku te su niži razredi OŠ „Retfala“ upućeni u Dom CK na Sljemenu, 5. i 6. u Jarovce, selo nedaleko od Bratislave u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a 7. i 8. razredi smješteni su u Hrvatskom Židnju u Mađarskoj.

- Tijekom ratnih razaranja škola je pretrpjela materijalne i ljudske gubitke. Stara zgrada pogođena je 22. i 30. studenoga 1991. kada su ranjene nastavnice Ivanka Vukobrat  i Ružica Valinčić. Nova zgrada dobila je više pogodaka u minobacačkom napadu 11. svibnja 1992. Dana 12. prosinca 1991. u svojoj kući je poginuo učitelj Rudolf Šenk.

- Šk. g. 1992./1993. bila je godina oporavka. Školski prostor bio je devastiran. Zgradu u Strossmayerovoj na korištenje je dobila Srednja poljoprivredna i veterinarska škola (iselit će tek 2005.). Dodatno opterećenje predstavljao je velik broj izbjeglica i prognanika koji su činili gotovo 20% od ukupnog broja učenika.

- Učenici i nastavnici škole sudjeluju i u raznim projektima. Najznačajniji su svakako UNICEF-ovi programi Aktivno učenje i Odgoj za razvoj, toleranciju i suradnju i Odgoj za mir, a za uspješno okončan projekt Za sigurno i poticajno okruženje u školama od 2006. škola dobiva naziv Škola bez nasilja.

- OŠ „Retfala“ danas pohađa 700 učenika u 28 odjela, od toga je 13 nižih i 15 viših. Na školi je ukupno 60 zaposlenih, a nastavnički zbor broji 42 djelatnika

preskoči na navigaciju