preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Produženi boravak

U prilogu možete pogletati što  sve rade djeca u našim produženim boravcima zajedno s njihovim vrijednim učiteljicama.

Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Pogledaj školski list
 
 
Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

eSigurnost - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan sigurnijeg interneta 2021. u Osnovnoj školi „Retfala“
Autor: Marinko Plazibat, 20. 2. 2021.

Iako su Danu sigurnijeg interneta prethodile brojne aktivnosti, vrhunac ovogodišnjih aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta 2021. je održan u utorak 9.veljače. Evo i kratkog programa aktivnosti toga dana:

1. Sudjelovanje učenika i učenica u nagradnom kvizu od 9 do 19 sati.

2. Izrada učeničkih pisanih radova na temu sigurnosti na internetu.

3. Igranje edukativne društvene igre i radne bilježnice iz edukacijskog paketa.

4. 11:00 -  ZOOM webinar za djecu i mlade pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“ u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

5. 13:00 - ZOOM - webinar za stručnjake, na temu „Jačanju kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju”, u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

6. 19:00 - ZOOM sastanak sudionika (učitelja i učiteljica i učenika i učenica) Erasmus+ KA2 Eco Herit@ge Matters projekta iz Portugala, Italije, Rumunjske i Grčke uz zajednički forum, raspravu i edukativne igre.

 


1. Sudjelovanje učenika i učenica u nagradnom kvizu od 9 do 19 sati.

Svi učenici i učenice škole bili su upoznati s održavanjem igre. Procjenjujemo da se između 70 i 100 učenika i učenica aktivno uključilo u nju. Bila je to tema o kojoj se zaista mnogo pričalo tih dana pa je efekt bio zaista velik, a tema sigurnosti na internetu sveprisutna.

2. Izrada učeničkih literarnih radova na temu sigurnosti na internetu.

Pod vodstvom učiteljice vjeronauka Ljiljane Mandurić učenici i učenice prvo su istražili i raspravljali, a zatim izrađivali pisane radove na temu „Kako ti  možeš  internet učiniti boljim mjestom?“ i „Internet-dobre ili loše strane“. Učiteljica je odabrala prikazati dva posebna rada koja dostavljamo u prilogu. 

3. Igranje edukativne društvene igre i radne bilježnice iz edukacijskog paketa.

Po vodstvom učiteljica Ivane Dolaček i Božice Kovačević, razrednica petih razreda, te učiteljice vjeronauka Ljiljane Mandurić učenici i učenice su se, među ostalim, uključili u igranje edukativne društvene igre i radne bilježnice iz edukacijskog paketa. Kako bi zamisao bila zaokružena, pogledali su i edukativne video sadržaje PU osječko- baranjske.

4. 11:00  - ZOOM webinar za djecu i mlade pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“ u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

Budući da je predmetna nastava za učenike i učenice tog 9.2.20201. bila organizirana od 7:30 do 12:00, webinaru se nije mogao priključiti broj učenika i učenica koliki bismo htjeli, ali su webinaru ipak nazočili  učenici i učenice petih razreda pod vodstvom razrednice Ivane Dolaček.

5. 13:00 ZOOM - webinar za stručnjake na temu „Jačanju kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju”, u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

Učitelji i učiteljice OŠ „Retfala“ su se uključili i u gore navedeni webinar koji su ocijenili korisnim posebno u kontekstu nastave na daljinu.

6. 19:00 - ZOOM sastanak/radionica sudionika (učitelja i učiteljica i učenika i učenica) Erasmus+ KA2 Eco Herit@ge Matters projekta iz Portugala, Italije, Rumunjske i Grčke uz zajednički forum, raspravu i edukativne igre.

Putem Zoom platforme čak 89 učenika i učenica te učitelja i učiteljica iz 5 europskih država i 6 škola dva su sata aktivno, predano i korisno raspravljali o problemima sigurnosti na internetu. Prije samoga sastanka sudionici i sudionice pogledali su kratki film „I'm trully sorry“ (film o vršnjačkom nasilju putem društvenih mreža), te svoja zapažanja ostavili na forumu TwinSpacea (stranica projekta unutar eTwinning platforme). Okosnica sastanka/radionice bilo je 6 pitanja (svaka škola osmislila je po jedno) koje su učenike i učenice ponukale na raspravu i analizu pogledanog filma. Iskrena angažiranost i uključenost učenika i učenica iznenadila je voditelje i voditeljice (sastanak je produžen na inicijativu učenika i učenica) što samo svjedoči o aktualnosti ove teme među mladima. Iskrena svjedočanstva nasilja i stvarni primjeri učenika i učenika dali su poseban pečat cijelom događaju. Na samom kraju, učenici i učenice međusobno su se natjecali u poznavanju sigurnosti na internetu putem kviza Kahoot koji je izvrsno kombinirao obrazovni i ležerni pristup.

Na sastanku je sudjelovalo 19 učenika i učenica OŠ „Retfala“ te učiteljica povijesti Maja Holoker i učitelj geografije Mirko Andrić (voditelji ovog Erasmus+ projekta na razini škole).

Nakon sastanka učenici i učenice su dobili zadatak da pomoću mrežnog alata „Canva“ izrade plakate na temu Dana sigurnijeg interneta. Poveznica na organizirani događaj na eTwinning platformi

https://live.etwinning.net/events/event/175195

Poveznica na kratki film:

https://www.youtube.com/watch?v=4pU8OoNFZfU

Iako se Osnovna škola „Retfala“ tek prošle godine aktivno uključila u obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, već smo ove godine zabilježili velik broj aktivnosti koje su obuhvatile čitavu školu i šire. Kombinacija aktivnosti u školi te onih na mreži pokazala se izvrsnom jer je na različite načine pristupljeno učenicima i učenicama koji su se uključili u velikom broju. Da sumiramo - bilo je tu pisanih radova, izrade videouradaka, radionica s bogatim video prilozima, izrade analognih i digitalnih plakata, rješavanja radnih bilježnica, igranje edukativnih analognih i digitalnih igara, sudjelovanja na webinarima, rasprava, međunarodne suradnje itd.

Koordinator na razini škole bio je učitelj geografije i voditelj Tima za projekte Mirko Andrić, no ovakav uspjeh ne bio postignut bez aktivnog i predanog rada velikog broja učitelja i učiteljica koji su se iskreno i rado priključili.

                                               Koordinator Dana sigurnijeg interneta u OŠ „Retfala

                                                                       Mirko Andrić, prof.Priloženi dokumenti:
Plakat_3-_Dan_sigurnijeg_interneta.pdf (547.66 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju