preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Produženi boravak

U prilogu možete pogletati što  sve rade djeca u našim produženim boravcima zajedno s njihovim vrijednim učiteljicama.

Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Pogledaj školski list
 
 
Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KA2 projekti - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Start prepun aktivnosti koronavirusu unatoč
Autor: Marinko Plazibat, 20. 10. 2020.

U ovim je vremenima lako odustati i pronaći izgovor, ali baš unatoč tome tim koji provodi KA2 projekt Eco Herit@ge Matters odlučio se svim silama aktivirati kako sav dosadašnji trud ne bi bio uzaludan. Izvrstan tim koordinatora projekta iz Portugala, Rumunjske, Italije i Grčke prati jednako tako izvrstan naš školski tim koji provodi ovaj projekt.

Kraj rujna i početak listopada obilježile su aktivnosti na sljedeća tri područja:  

1. Climate Action Project
2. Code Week
3. Uređenje novog Erasmus+ kutka
3. 4. Dani Erasmusa

1. Climate Action Project- rade učiteljice Ivana Dolaček, Maja Holoker, Ljiljana Mandurić, Vlatka Šalić Dujmić, Verica Jukić, Marijana Žnidaršić i učitelj Mirko Andrić. To je svjetski projekt kojem smo se pridružili kako bismo AKTIVNO djelovali na smanjenje ugrožavanja planeta. S riječi na djela!

Nešto više o tim aktivnostima zabilježila je učiteljica Maja Holoker u posebnom članku.

2. Code Week je projekt u kojem se potiče učenike na razvijanje vještina ICT-a, koji je važan za sve naše projekte. Na tome rade učiteljice Tomislava Jukić, Vlatka Vukić i učitelj Mirko Andrić.

Animiranje uz pomoć aplikacije „Scratch“, stvaranje slika uz pomoć riječi u aplikaciji „The Word Art“ te upotreba aplikacije „Storyjumper“ obilježile su ove aktivnosti.

https://www.storyjumper.com/book/read/89516385/5f89e1c4ab613
https://bit.ly/3597o3Q

3. Uređenje novog Erasmus+ kutka vode učenici članovi našeg Eko-kluba 8. razreda te učitelji Dolaček i Andrić uz pomoć pomoćnog osoblja. Sve uključuje restauracija sofa za Erasmus+ kutak (po principu održivosti: reuse, reduce, recycle), uvođenje struje i svjetla, postavljenje zastava itd. Više u posebnom članku.

4. 4. Dani Erasmusa obilježavaju se 15., 16. i 17. listopada 2020. godine u cijeloj Europi i šire. MI smo organizirali 3 aktivnosti:

1. 10:30 -11:30 on-line susret naših učenika iz KA2 projekta Eco Herit@ge Matters s partnerima iz Grčke, Italije i Rumunjske.

2. 12:30 otvaranje novog Erasmus+ kutka

3.  Tijekom dana: objavljivanje video uradaka i on-line "crteža" u kojem učenici odgovaraju na pitanje "Što Erasmus znači za mene?"

Više o provedenom u posebnom članku.

Zajedno smo i evaluirali dosadašnji rad na projektu:

https://bit.ly/3kbUqZc

učitelj Mirko Andrić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Projekt The Power of Understanding

Bili smo u Rumunjskoj, slijedi susret u našoj školi

ZAPOČELO OSTVARENJE NOVOGA ERASMUS+ PROJEKTA

 

U sklopu  projekta ERASMUS + KA229 pod nazivom “The Power of Understanding” (Snaga razumijevanja)  četiri učenice naše škole (Hanna Kaladić, Ana Magličić, Eva Getoš i Katarina Galinec), u pratnji učiteljice Tatjane Mioković i knjižničarke Ivane Hengl, koordinatorice projekta u OŠ “Retfala”, sudjelovale su od 27. do 31. siječnja 2020. u prvoj transnacionalnoj aktivnosti u “Vasile Parvan” školi u Barladu, Rumunjska.

U aktivnosti je sudjelovalo ukupno 19 učenika i 20 učitelja iz pet zemalja partnera u projektu (Cipar, Portugal, Litva, Španjolska, Hrvatska) te osam učitelja i 60 učenika iz škole domaćina kao nositelja projekta.   Aktivnost pod nazivom “ The  magic of the word” (Čarolija riječi)  obrađivala je temu  “Uloga  bajki u kulturi neke zemlje”.  Učenici su bili aktivno uključeni u sedam radionica te su, osim upoznavanja europske kulture kroz bajke i priče zemalja sudionica, imali prilike usavršiti svoju sposobnost komunikacije na engleskom jeziku te,  upoznavanjem i druženjem s vršnjacima iz pet europskih zemalja, razvijati toleranciju i uvažavanje drugih. Vlastitim izlaganjima i prezentacijama učenici su imali priliku razvijati sampouzdanje i motivaciju za učenje te upoznati kulturu i tradiciju drugih zemalja i predstaviti svoju.

S druge strane, učitelji su obogatili svoje iskustvo europske suradnje u okviru ERASMUS+ i eTwinning projekata, razmjenjivali iskustva  s kolegicama I kolegama i stručno se usavršavali upoznajući nove metode u poučavanju učenika za bolje razumijevanje pročitanog te, također, unaprijedili sposobnost komunikacije na engleskom jeziku.

Projekt se nastavlja drugom transnacionalnom aktivnosti čiji domaćin je OŠ “Retfala. Oko 20 učenika i 10 učitelja iz navedenih zemalja, uz učenike i učitelje naše škole, sudjelovat će u aktivnostima od 23. do 27. ožujka  na temu ekologije.

Tatjana Mioković

 

K2 projekti

Uvodni sastanak partnera u sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Eco Herit@ge Matters” u Portugalu

IZVRSNI PARTNERI OBEĆAVAJU IZVRSTAN REZULTAT

 

U sklopu kontaktnog seminara koji je dio Erasmus+ KA2 projekta “Eco-Herit@ge Matters”, naše učiteljice Ljiljana Mandurić i Maja Holoker boravile su od 6. do 10. studenoga 2019. u Portugalu. Seminar je održan u gradu Espinhu, u školama Gomes de Almeida i
Domingos Capela, te u školi u Ovaru pod vodstvom koordinatorice ovoga projekta Marise Rocha.

Na seminaru su sudjelovale i po dvije predstavnice drugih država sudionica ovoga projekta: Rumunjske, Grčke i Italije te naši domaćini iz Portugala, Marisa Rocha I Bruno Marques. Još jednom se potvrdilo kako je riječ o izvrsnim partnerima koji obećavaju izvanredan rad i rezultate projekta.

Tijekom seminara održane su radionice o orijentaciji i izradi QR kodova. Na seminaru su dogovorene daljnje aktivnosti ovoga projekta – datumi mobilnosti, broj učenika i učitelja po mobilnosti, financijski aspekti, mjesečne aktivnosti itd. Prva mobilnost na kojoj će sudjelovati dva učitelja i četvero učenika naše škole je u ožujku 2020.g. u Italiji.

Tijekom seminara učiteljice su imale priliku obići tri portugalske škole, upoznati se s organizacijom rada škola te upoznati učitelje i učenike. Posljedni dan seminara provele su u Portu, gradu predivne arhitekture koji odiše poviješću.

Prekrasna mjesta, ljubazni i nasmijani ljudi, tradicionalna hrana, predivne građevine - sve to je utkano u ovo putovanje, uspomene, nova iskustva, znanje i poznanstva koje nam je ono donijelo.

Obrigado Portugal!

Napisala: Maja Holoker

 

 

preskoči na navigaciju