preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Produženi boravak

U prilogu možete pogletati što  sve rade djeca u našim produženim boravcima zajedno s njihovim vrijednim učiteljicama.

Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Pogledaj školski list
 
 
Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KA2 projekti - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
KA2 Eco Herit@ge Matters U DRUGOJ, FANTASTIČNOJ GODINI
Autor: Marinko Plazibat, 10. 7. 2021.

Po mnogo čemu teška 2020./2021. nastavna godina izvukla je iz međunarodnog tima ono najbolje i sve nas ponukala da radimo još bolje, jače i više - svemu oko nas unatoč. Karantene, zatvaranje škola, produženi blagdani, virusom zaraženi kolege i učenici, nastava na daljinu, različite mjere u partnerskim škola i još mnogo drugih ometajućih okolnosti bile su samo poticaj. Teško je i nabrojiti sve aktivnosti koje su učenici i učitelji iz naših partnerskih škola iz Portugala, Italije, Rumunjske, Grčke prošli zajedno s nama.


Godinu smo započeli odlukom o stvaranju zajedničkog ekološkog animiranog filma pod nazivom „Purgatory Ailines“. To ne bi bilo moguće bez portugalskog kolege koje ima dugogodišnje međunarodno iskustvo u izradi animiranih filmova s učenicima svoje škole. Cijeli je međunarodni tim sudjelovao u izradi filma. Liku bahatog bogataša naš je učenik Šimun Škobić dao naličje, a Lovro Aračić glas. Film očekuje svoju međunarodnu turneju ovoga ljeta, kada će ga imati priliku vidjeti publika na festivalima diljem Europe.

 

VELIK BROJ AKTIVNOSTI

Izradom zajedničke mrežne knjige stripova o pandemiji obilježili smo Europski dan jezika. „Coronacomics“ sadržava upute na pet jezika uz zanimljive ilustracije i glasovne poruke.

https://www.storyjumper.com/book/read/88164005/EDL-2020-Coronacomics-in-our-languages

Zatim je uslijedio Climate Action Project u trajanju od 6 tjedana, kada su tisuće ljudi diljem svijeta pokušali ciljanim tjednim aktivnostima aktivno djelovati na smanjenju ugroze planeta. Čitav naš školski tim učitelja i učiteljica te učenika i učenica aktivno se uključio raspravom, analizom i videodokumentacijom promjena na Pampasu uzrokovanim gradnjom stadiona te sadnjom u školskom dvorištu s partnerima iz Brazila i Grčke (dio akcije „Zasadi stablo, ne budi panj“).

Velikom akcijom restauracije starih darovanih fotelja pokrenuli smo projekt premještaja Erasmus+ kutka. Učenici i učenice sedmih i osmih razreda predano su s učiteljima tjednima radili te otvorili novi kutak kao dio proslave Dana Erasmusa u našoj školi.

Ni međunarodni Code Week 2020 nije mogao proći bez nas, a kao dokaz kvalitete u korištenju brojnih mrežnih alata te uspješnosti i međunarodne povezanosti dobili smo prestižni certifikat koji dodjeljuje Europska Komisija.

Čitavim nizom aktivnosti zajedno s međunarodnim partnerima obilježili smo Dan sigurnijeg interneta u koji smo uključili i velik dio učitelja cijele škole te postigli veliku sinergiju aktivnosti.

 

VIRTUALNA PRIJATELJSTVA

Kada smo vidjeli da se unatoč našoj velikoj želji niti ove godine nećemo moći vidjeti uživo, odlučili smo organizirati virtualna putovanja. Svaka je država partner dobila svoj mjesec u kojem nam je trebala prikazati svoje osobitosti s naglaskom na ekološku baštinu i lokalna pitanja održivosti. A iako nas je u ovome pandemija itekako ometala (neprestana zatvaranja škola diljem Europe i rad na daljinu) u tome smo itekako uspjeli. Vrhunac svakog od prošlih pet mjeseci bio je mrežni sastanak putem videoveze na kojem bi često i više od 100 sudionika imalo priliku uživo i zajedno, unatoč udaljenosti, učiti i razmjenjivati znanja, vještine i vrijednosti. Atmosfera prijateljstva i opuštenosti često je bila vrlo emotivna jer su neprestani zajednički kontakti i aktivnosti kroz dosadašnje dvije godine projekta dovele do jake povezanosti kako učitelja tako i učenika.

Zbog specifične situacije projekt je produžen za još godinu dana što otvara mogućnost realizacije međunarodnih gostovanja i još jedne izvrsne godine međunarodne suradnje i učenja. Na žalost, učenici i učenice osmih razreda koji su se aktivno, još kao sedmaši i sedmašice, uključili u projekt, posebnosti međunarodnih posjeta parterima neće imati priliku doživjeti. Ipak, za njih ostaje veliko iskustvo virtualnih putovanja.

Naveli smo samo neke značajnije aktivnosti, a velik broj onih manjih (Međunarodni dan oceana, Dan izvanučioničke nastave itd.) samo su upotpunili mozaik ovog izuzetnog projekta. Zbog toga ćemo prateći eTwinning projekt zajednički s partnerima projekt prijaviti za nacionalnu i europsku oznaku kvalitete, a potom i na natječaje za najbolje eTwinning projekte Europe. Čvrsto vjerujemo da uspjeh neće izostati.

Mirko Andrić

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju