preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Produženi boravak

U prilogu možete pogletati što  sve rade djeca u našim produženim boravcima zajedno s njihovim vrijednim učiteljicama.

Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Pogledaj školski list
 
 
Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

KA2 projekti - vijesti
Nove Erasmus mobilnosti OŠ „Retfala“ DOŠLI SMO SA SICILIJE
Marinko Plazibat / datum: 14. 12. 2021. 18:59

Trebalo nam je mnogo vremena da sredimo dojmove sa svoga putovanja i stavimo ih na papir. Naime, ovo je nastavak priče o mobilnosti učenika i nastavnika OŠ „Retfala“ u sklopu Erasmus+KA2 projekta „Eco Herit@ge Matters“.

Ovaj put riječ je o mobilnosti u Italiju, točnije u mjesto Gangi na Siciliji. Nakon povratka naših učenika i nastavnica s mobilnosti iz Grčke, nova ekipa - nastavnice Tomislava Jukić i Ivana Dolaček te učenice  Eva Lijić, Ana Babić, Dora Josić i Ana Sablić - imala je mjesec dana priprema za  „putovanje života“. Ono je, odmah na početku, za neke od nas (čak četiri, uključujući i obje nastavnice) uključivalo prvi let avionom. Dakle, u nedjelju, 28. studenog šesteročlana ekipica  krenula je put Budimpešte, odakle nas je s tamošnjeg aerodroma čekao let za Palermo.


[OPŠIRNIJE]Eco-Herit@ge Matters KA2 projekt NAPOKON UŽIVO – U GRČKOJ!
Marinko Plazibat / datum: 4. 11. 2021. 22:02

Još jedna nevjerojatna aktivnost Eco-Herit@ge Matters KA2 projekta. Ovoga puta, prva kratkoročna mobilnost s grupom učenika OŠ „Retfala“, održana u Prevezi, Grčka, između 24. i 30. listopada 2021.

Već treću godinu u našoj školi radimo na projektu pod nazivom Eco Herit@ge Matters, koji promiče ekologiju i načine zaštite našega okoliša, podiže svijest o čistom okolišu te prepoznavanju svijeta u njemu.  On je samo jedan u nizu eTwinning KA1, KA2 i Erasmus projekata koji naš školski Tim za projekte provodi. U njih su uključeni brojni učitelji te mnoga djeca, koja s puno uloženog truda rade na različitim zadacima koji se pred njih postavljaju.


[OPŠIRNIJE]Nastavljen Erasmus+ KA2 projekt „The Power of Understanding” LITVU SMO ODRADILI ONLINE
Marinko Plazibat / datum: 9. 10. 2021. 09:39

Nakon što su još u siječnju 2020. četiri naše učenice, zajedno s učiteljicom Tatjanom Mioković i knjižničarkom Ivanom Hengl, u sklopu  projekta Erasmus+ KA2 pod nazivom “The Power of Understanding” (Snaga razumijevanja) posjetile Rumunjsku, nastavak projekta je zbog koronakrize doživio više odgoda, a potom i preinaka – umjesto aktivnosti uživo, svaka od škola partnera u projektu (iz pet zemalja - Cipra, Portugala, Litve, Španjolske i Hrvatske) radila je tijekom šk. god. 2020./2021. u svojoj školi, uz povremene videosastanke s partnerima.


[OPŠIRNIJE]KA2 Eco Herit@ge Matters U DRUGOJ, FANTASTIČNOJ GODINI
Marinko Plazibat / datum: 10. 7. 2021. 15:41

Po mnogo čemu teška 2020./2021. nastavna godina izvukla je iz međunarodnog tima ono najbolje i sve nas ponukala da radimo još bolje, jače i više - svemu oko nas unatoč. Karantene, zatvaranje škola, produženi blagdani, virusom zaraženi kolege i učenici, nastava na daljinu, različite mjere u partnerskim škola i još mnogo drugih ometajućih okolnosti bile su samo poticaj. Teško je i nabrojiti sve aktivnosti koje su učenici i učitelji iz naših partnerskih škola iz Portugala, Italije, Rumunjske, Grčke prošli zajedno s nama.


[OPŠIRNIJE]Projekt Eco Herit@ge Maters VIRTUALNO PUTOVANJE HRVATSKOM
Marinko Plazibat / datum: 1. 4. 2021. 19:10

Članovi našeg Tima za projekte i dalje vrijedno rade. Osim sastanaka, pripremamo se za daljnje aktivnosti u sklopu projekta Eco Herit@ge Maters. Zbog trenutne epidemiološke situacije nismo u mogućnosti putovati „uživo“ pa smo se odlučili za virtualna putovanja državama sudionicama ovoga projekta.

Naši partneri iz Italije „poveli“ su nas u ožujku na putovanje Gangijem. Predstavili su kulturne i prirodne znamenitosti Gangija, lokalne plesove, pjesme, a dobili smo i originalni recept za tiramisu.

Naši su učenici, kao i mi učitelji, uživali u ovom putovanju. Postavljali su i dodatna pitanja i saznali više o Gangiju.  Na kraju sastanka odigrali smo kviz Kahoot kako bismo provjerili što smo naučili o Italiji.


[OPŠIRNIJE]Start prepun aktivnosti koronavirusu unatoč
Marinko Plazibat / datum: 20. 10. 2020. 17:00

U ovim je vremenima lako odustati i pronaći izgovor, ali baš unatoč tome tim koji provodi KA2 projekt Eco Herit@ge Matters odlučio se svim silama aktivirati kako sav dosadašnji trud ne bi bio uzaludan. Izvrstan tim koordinatora projekta iz Portugala, Rumunjske, Italije i Grčke prati jednako tako izvrstan naš školski tim koji provodi ovaj projekt.

Kraj rujna i početak listopada obilježile su aktivnosti na sljedeća tri područja:  

1. Climate Action Project
2. Code Week
3. Uređenje novog Erasmus+ kutka
3. 4. Dani Erasmusa

[OPŠIRNIJE]ČETIRI TJEDNA EKOLOŠKIH AKTIVNOSTI
Marinko Plazibat / datum: 19. 10. 2020. 16:54

Naša je škola, kao što već znate, uključena u projekt “Eco-Herit@ge Matters”.

U sklopu tog projekta planirane su, tijekom četiri tjedna, različite aktivnosti za projekt “Climate Action Project”.

Učenici 8. razreda, pod vodstvom učiteljica Vlatke Šalić Dujmić i Maje Holoker, snimili su videouradak čija je tema “Kako izgradnja infrastrukture utječe na okoliš?” (How does infrastructure construction affect the environment?).

Možete ga pogledati na poveznici:

https://youtu.be/x1mFlq5fDLA

Učiteljica Verica Jukić sa svojim je učenicima sadila biljke.

Vjeroučiteljica Ljiljana Mandurić s učenicima će istraživati kako infrastruktura utječe na Zemlju, koja su moguća rješenja za klimatske promjene te koji su glavni problemi koji utječu na zaštitu okoliša.

Učitelji Ivana Dolaček i Mirko Andrić s učenicima će u školskom dvorištu posaditi dva stabla kestena, što je i dio akcije koja se provodi na razine cijele Hrvatske – „Posadi drvo, ne budi panj“.

učiteljica Maja Holoker


[OPŠIRNIJE]RSS


Projekt The Power of Understanding

Bili smo u Rumunjskoj, slijedi susret u našoj školi

ZAPOČELO OSTVARENJE NOVOGA ERASMUS+ PROJEKTA

 

U sklopu  projekta ERASMUS + KA229 pod nazivom “The Power of Understanding” (Snaga razumijevanja)  četiri učenice naše škole (Hanna Kaladić, Ana Magličić, Eva Getoš i Katarina Galinec), u pratnji učiteljice Tatjane Mioković i knjižničarke Ivane Hengl, koordinatorice projekta u OŠ “Retfala”, sudjelovale su od 27. do 31. siječnja 2020. u prvoj transnacionalnoj aktivnosti u “Vasile Parvan” školi u Barladu, Rumunjska.

U aktivnosti je sudjelovalo ukupno 19 učenika i 20 učitelja iz pet zemalja partnera u projektu (Cipar, Portugal, Litva, Španjolska, Hrvatska) te osam učitelja i 60 učenika iz škole domaćina kao nositelja projekta.   Aktivnost pod nazivom “ The  magic of the word” (Čarolija riječi)  obrađivala je temu  “Uloga  bajki u kulturi neke zemlje”.  Učenici su bili aktivno uključeni u sedam radionica te su, osim upoznavanja europske kulture kroz bajke i priče zemalja sudionica, imali prilike usavršiti svoju sposobnost komunikacije na engleskom jeziku te,  upoznavanjem i druženjem s vršnjacima iz pet europskih zemalja, razvijati toleranciju i uvažavanje drugih. Vlastitim izlaganjima i prezentacijama učenici su imali priliku razvijati sampouzdanje i motivaciju za učenje te upoznati kulturu i tradiciju drugih zemalja i predstaviti svoju.

S druge strane, učitelji su obogatili svoje iskustvo europske suradnje u okviru ERASMUS+ i eTwinning projekata, razmjenjivali iskustva  s kolegicama I kolegama i stručno se usavršavali upoznajući nove metode u poučavanju učenika za bolje razumijevanje pročitanog te, također, unaprijedili sposobnost komunikacije na engleskom jeziku.

Projekt se nastavlja drugom transnacionalnom aktivnosti čiji domaćin je OŠ “Retfala. Oko 20 učenika i 10 učitelja iz navedenih zemalja, uz učenike i učitelje naše škole, sudjelovat će u aktivnostima od 23. do 27. ožujka  na temu ekologije.

Tatjana Mioković

 

K2 projekti

Uvodni sastanak partnera u sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Eco Herit@ge Matters” u Portugalu

IZVRSNI PARTNERI OBEĆAVAJU IZVRSTAN REZULTAT

 

U sklopu kontaktnog seminara koji je dio Erasmus+ KA2 projekta “Eco-Herit@ge Matters”, naše učiteljice Ljiljana Mandurić i Maja Holoker boravile su od 6. do 10. studenoga 2019. u Portugalu. Seminar je održan u gradu Espinhu, u školama Gomes de Almeida i
Domingos Capela, te u školi u Ovaru pod vodstvom koordinatorice ovoga projekta Marise Rocha.

Na seminaru su sudjelovale i po dvije predstavnice drugih država sudionica ovoga projekta: Rumunjske, Grčke i Italije te naši domaćini iz Portugala, Marisa Rocha I Bruno Marques. Još jednom se potvrdilo kako je riječ o izvrsnim partnerima koji obećavaju izvanredan rad i rezultate projekta.

Tijekom seminara održane su radionice o orijentaciji i izradi QR kodova. Na seminaru su dogovorene daljnje aktivnosti ovoga projekta – datumi mobilnosti, broj učenika i učitelja po mobilnosti, financijski aspekti, mjesečne aktivnosti itd. Prva mobilnost na kojoj će sudjelovati dva učitelja i četvero učenika naše škole je u ožujku 2020.g. u Italiji.

Tijekom seminara učiteljice su imale priliku obići tri portugalske škole, upoznati se s organizacijom rada škola te upoznati učitelje i učenike. Posljedni dan seminara provele su u Portu, gradu predivne arhitekture koji odiše poviješću.

Prekrasna mjesta, ljubazni i nasmijani ljudi, tradicionalna hrana, predivne građevine - sve to je utkano u ovo putovanje, uspomene, nova iskustva, znanje i poznanstva koje nam je ono donijelo.

Obrigado Portugal!

Napisala: Maja Holoker

 

 

preskoči na navigaciju