preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Produženi boravak

U prilogu možete pogletati što  sve rade djeca u našim produženim boravcima zajedno s njihovim vrijednim učiteljicama.

Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Pogledaj školski list
 
 
Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

eSigurnost - vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ususret Danu sigurnijeg interneta 2021.
Autor: Marinko Plazibat, 7. 2. 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ove godine OŠ "Retfala" aktivno se uključuje u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Svake godine ima sve više aktivnosti u kojima sudjeluju učenici i učenice razredne i predmetne nastave. Kao eTwinning škola te škola Erasmus+ projekata OŠ "Retfala" u obilježavanje uključuje i svoje partnere iz KA2 projekta iz brojnih europskih država. Partneri događanja su Centar za sigurniji internet, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i PU osječko-baranjska.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se 9. veljače, ali se velik broj učitelja i  učiteljica u obilježavanje dana uključio već početkom veljače. Istaknut ćemo samo neke:

(Klikni na Opširnije.)


1. Učiteljica Verica Jukić na radionici je na različite način potaknula učenike i učenice na promišljanje o važnosti sigurnosti na internetu. Izradili su plakat i ostale crtane materijale te pripadajući video koji je obuhvatio sav njihov rad.

Poveznica na rad Verice Jukić sa svojim učenicima i učenicama:

https://www.kizoa.com/Video-Editor/d351870521k1609267o2l1/Dan_sigurnog_interneta

2. Učiteljica Anna Selthofer u suradnji je sa studenticom Ivom Zolotom svojim učenicima i učenicama priredila radionicu na kojoj su izradili plakat „Semafor interneta“. U sklopu pedagoške radionice oni su izradili plakat koji se sastoji od 3 kruga u obliku semafornih svjetala. Crveno i prvo svjetlo predstavlja stvari koji na internetu učenici i učenice ne smiju raditi ili činiti. Žuto svjetlo predstavlja sve radnje na internetu koje smiju raditi jedino uz dopuštenje roditelja. Zadnje, zeleno svjetlo predstavlja radnje na internetu koje smiju obavljati na internetu. Ovom radionicom podigli su svijest o korisnosti, ali i opasnostima interneta, upoznali učenike i učenike s pravilima ponašanja na internetu (netiquette) te ih potaknuli na sigurno otkrivanje interneta i na prepoznavanje opasnosti. Učenicima i učenicama je radionica bila vrlo zanimljiva i poučna.

3. Učiteljica Ivona Ferić sa svojim je učenicima i učenicama na satu razrednog odijela prvo pogledala PPT prezentaciju o Danima sigurnijeg interneta kako bi kod njih  osvijestila negativne, ali i pozitivne strane interneta. Zatim su odigrali društvenu igru ponuđenu među materijalima Centra za sigurniji Internet. Analizirali su i  najčešća pitanja i odgovore na LINKU Netica.hr te popričali i prokomentirati pitanja i odgovore koji se nalaze u danom materijalu kako bi uvidjela učenička razmišljanja. Zajedno su prošli i videomaterijale PU osječko- baranjske.

4. Na satovima hrvatskog jezika učiteljica Gordana Lušić, u okviru teme Novinarski stil, u osmom je razredu četiri sata posvetila upravo sadržajima sigurnosti na internetu. Učenici i učenice analizirali su tehnike propagande i prepoznavali dezinformacije i lažne vijesti, u cilju odgajanja kritičkoga čitatelja i općenito korisnika društvenih mreža.

Osim navedenim aktivnostima, pripremama za Dan sigurnijeg interneta prethodila je i organizacija pripadajućeg događaja na eTwinning platformi te priprema učenika i učenica za nagradni kviz u organizaciji Centra za sigurniji Internet. Naravno, mnoge aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta 2021. bit će održane upravo u utorak, 9.veljače. Evo i kratkog programa aktivnosti toga dana:

1. Od 9 do 19 sati - sudjelovanje učenika i učenica u nagradnom kvizu

2. 11:00  - ZOOM webinar za djecu i mlade pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“ u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

3. 13:00 - ZOOM webinar za stručnjake, na temu „Jačanje kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju” u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

4. 19:00 - ZOOM sastanak sudionika (učitelja i učiteljica te učenika i učenica) Erasmus+ KA2 Eco Herit@ge Matters projekta iz Portugala, Italije, Rumunjske i Grčke, uz zajednički forum, raspravu i edukativne igre.

 

Učiteljica A, Selthofer i njeni učenici i učenice: Semafor interneta:

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju