preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Retfala" Osijek

Login
Produženi boravak

U prilogu možete pogletati što  sve rade djeca u našim produženim boravcima zajedno s njihovim vrijednim učiteljicama.

Brošura za roditelje

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske dostaljena nam je brošura "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". Preuzmite ju u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Brosura Intervju s roditeljima.pdf

Zdravlje - o HPV-u

Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani sa genitalnim karcinomima.

Više o njima i njihovu sprječavanju pogledajte u priloženim dokumentima koji nam je poslala školska liječnica.

Priloženi dokumenti:
BudiMrak.html
o HPV-u.pdf

Pogledaj školski list
 
 
Opasnosti uz prugu

Pogledajte brošuru Opasnosti od strujnog udara uz prugu:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

Zlostavljanje u školi

Svim roditeljima preporučujemo knjigu uvažene sveučilišne profesorice Majde Rijavec.

CARNetovi računi

Poštovani roditelji i učenici,

s CARNet korisničkim računom koji ste dobili od svojih razrednika/ca ostvarujete pravo na korištenje raznih usluga i servisa.

Više o svemu pročitajte u priloženomu dokumentu.

Priloženi dokumenti:
CARNet korisnicki racuni.docx

PREPORUKE
 

 
Svi roditelji svakako bi trebali pogledati odličan priručnik (klikom na sliku gore) i CARNetove brošure (desno) te Net.hr-ovu stranicu, koja upućuje na više korisnih tekstova (dolje): 
- ODGOJ, UČENJE, MEDIJI...
- poveznica na tekstove koji se bave odnosom djece i roditelja, učenjem, utjecajem medija, zdravljem i dr. te će osobito dobro doći roditeljima

 

GRAD OSIJEK

- Osijek je 2012. dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života! Više

- Pogledajte kako su Osijek predstavili osječki umjetnici M. Romulić i D. Stojčić:

POVIJEST: Osijek 1967.:
http://www.youtube.com/watch?v=qhohF7z0cIc
 

 

BEZ NJIH NE MOŽEMO

 

POMOĆI ĆE NAM

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

eSigurnost - vijesti
Dan sigurnijeg interneta 2021. u Osnovnoj školi „Retfala“
Marinko Plazibat / datum: 20. 2. 2021. 13:16

Iako su Danu sigurnijeg interneta prethodile brojne aktivnosti, vrhunac ovogodišnjih aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta 2021. je održan u utorak 9.veljače. Evo i kratkog programa aktivnosti toga dana:

1. Sudjelovanje učenika i učenica u nagradnom kvizu od 9 do 19 sati.

2. Izrada učeničkih pisanih radova na temu sigurnosti na internetu.

3. Igranje edukativne društvene igre i radne bilježnice iz edukacijskog paketa.

4. 11:00 -  ZOOM webinar za djecu i mlade pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“ u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

5. 13:00 - ZOOM - webinar za stručnjake, na temu „Jačanju kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju”, u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

6. 19:00 - ZOOM sastanak sudionika (učitelja i učiteljica i učenika i učenica) Erasmus+ KA2 Eco Herit@ge Matters projekta iz Portugala, Italije, Rumunjske i Grčke uz zajednički forum, raspravu i edukativne igre.

 


[OPŠIRNIJE]Ususret Danu sigurnijeg interneta 2021.
Marinko Plazibat / datum: 7. 2. 2021. 17:01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ove godine OŠ "Retfala" aktivno se uključuje u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Svake godine ima sve više aktivnosti u kojima sudjeluju učenici i učenice razredne i predmetne nastave. Kao eTwinning škola te škola Erasmus+ projekata OŠ "Retfala" u obilježavanje uključuje i svoje partnere iz KA2 projekta iz brojnih europskih država. Partneri događanja su Centar za sigurniji internet, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i PU osječko-baranjska.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se 9. veljače, ali se velik broj učitelja i  učiteljica u obilježavanje dana uključio već početkom veljače. Istaknut ćemo samo neke:

(Klikni na Opširnije.)


[OPŠIRNIJE]RSS


Pravila eSigurnosti

Učenici OŠ „Retfala“ donijeli  svoja pravila eSigurnosti

PROVJERI, PITAJ, NE OBJAVLJUJ…

 

Rad na eSigurnosti dugotrajno je ugrađen u kurikulum naše škole u više dokumenata te u izravnom radu u redovitoj nastavi (posebice informatike i hrvatskog jezika), satovima razrednika (kroz međupredmetnu temu građanski odgoj i obrazovanje) te na izvannastavnoj aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje koja se provodi u šestim razredima.

No tematika sigurnosti na internetu sve je veći izazov u svim današnjim društvima. Djeca su posebno ranjiva skupina i zato sve više škola razvija svoja pravila o eSigurnosti te obilježava Dan sigurnije interneta, koji se ove godine održava 11. veljače.

Zbog svega navedenog i Osnovna škola „Retfala“ odlučila je intenzivnije raditi na tom polju, a jedan od prvih novih koraka je i izrada pravila za eSigurnost naših učenika. Predstavnici učenika, okupljeni u Vijeće učenika, na svom su prvom sastanku u drugom obrazovnom razdoblju radili upravo na tome. Radionicu je vodio učitelj geografije Mirko Andrić. Ponukan svojim iskustvima u Erasmus+ projektima, a posebice eTwinning projektima, učitelj je učenike prvo detaljnije upoznao s tematikom, a zatim su putem video priloga, testiranja svoje ugroženosti na internetu te vođeni zadatcima u parovima učenici izradili skup pravila. Učenici su u brojim trenutcima odavali osjećaj poznavanja općih pravila, ali i nedovoljne osviještenosti o mogućim negativnim posljedicama kršenja pravila.

Nenamjerno, broj pravila zaustavio se na broju 10, a o kojim je točno pravilima riječ, možete niže pročitati:

Pravila eSigurnosti

OŠ „Retfala“

  1. Ne stupaj putem interneta u komunikaciju s nepoznatim ljudima.
  2. Pravila kojih se držiš u stvarnom životu poštuj i na internetu.
  3. Za sve odluke na internetu traži suglasnost roditelja.
  4. Uvijek se odjavi kada završiš s korištenjem.
  5. Ne objavljuj i ne dijeli osobne podatke i fotografije na društvenim mrežama.
  6. Ne objavljuj podatke ili fotografije drugih ljudi bez njihove dozvole.
  7. Izbjegavaj korištenje javnih Wi-Fi mreža.
  8. Provjeri informacije koje si pronašao na internetu.
  9. Koristi antivirusne i druge programe koji omogućavaju zaštitu na internetu.
  10. Više puta provjeri program prije njegove ugradnje na uređaj.

Dan sigurnijeg interneta

 

 

 

 

 

 

Najava Dana sigurnijeg interneta u OŠ „Retfala“

OBILJEŽIMO GA UZ NAGRADNU IGRU

 

Dan Sigurnijeg interneta obilježava se 11. veljače, a organizira ga Centar za sigurniji internet sa sjedištem u Osijeku. Cilj je obilježavanja ovoga dana poticanje i promicanje sigurnije i odgovornije uporabe mobilne tehnologije među djecom i mladima.

Osnovna škola „Retfala“ priključit će se obilježavanju ovog posebno važnog dana nizom aktivnosti. Dio aktivnosti održat će se uoči 11. veljače (radionica Vijeća učenika, radionice na satovima razrednika razredne i predmetne nastave) , a na sam dan bit će svečano otkrivene upute o elektroničkoj sigurnosti koje su izradili naši učenici i učenice.

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg interneta, 11. veljače, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu već šestu godinu zaredom organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali i roditeljima.

Obavještavamo vas kako je i ove godine jedna od aktivnosti obilježavanja Dana sigurnijeg interneta ONLINE KVIZ za djecu i mlade o sigurnosti na internetu. Online kviz za djecu i mlade organizirat će se 11. veljače 2020. godine u razdoblju od 9 do 19 sati.

Kako biste pristupili online kvizu, na sam Dan sigurnijeg interneta morat ćete preuzeti mobilnu aplikaciju koja će biti dostupna za preuzimanje na www.dansigurnijeginterneta.org. Mobilnu aplikaciju možete besplatno preuzeti i instalirati na mobitele, tablete, laptope i stolna računala.

Za pristupanje kvizu ne trebate ostavljati svoje osobne podatke te vas Centar za sigurniji internet moli da nigdje ne navodite svoje ime, prezime, adresu ili broj telefona. Nakon što riješite kviz, dobit ćete povratnu informaciju o svome rezultatu te će vam biti dodijeljen jedinstveni KOD koji trebate pohraniti (najbolje napravite screenshot).

Nagrade se dodjeljuju slučajnim odabirom između onih natjecatelja koji su kviz riješili s 80 ili više % točnih odgovora do 19 sati na dan kviza. Na internetskoj stranici  www.csi.hr objavit će se informacije o dobitnicima nagrada te vas pozivaju da pratite njihovu stranicu kako biste vidjeli jeste li osvojili vrijedne nagrade. Ukoliko prepoznate svoj KOD na popisu nagrađenih, potrebno je obratiti se roditelju ili skrbniku koji treba kontaktirati djelatnike Centra za sigurniji internet na besplatan telefonski broj 0800 606 606 i na e-mail nagrade.dsi@gmail.com te dogovoriti provjeru autentičnosti i preuzimanje nagrade.

    Proslavimo zajedno Dan sigurnijeg interneta u OŠ „Retfala“.

 

preskoči na navigaciju